En ensam flicka på en skolgård sitter med händerna för ansiktet medan en grupp flickor tittar på. Foto: Janerik Henriksson/TT.
En ensam flicka på en skolgård sitter med händerna för ansiktet medan en grupp flickor tittar på. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Socialtjänsten brister i handläggningen av orosanmälningar

2:26 min

Socialtjänsten i många kommuner brister i sin handläggning av orosanmälningar om att barn far illa. Det framgår av en ny rapport från Socialstyrelsen.

– Det finns ju olika situationer, det kan vara att det förekommer våld i familjen, att barn bevittnar våld, säger Elisabeth Svedberg, utredare på myndigheten.

Hur viktigt det är att det görs en orosanmälan när man misstänker att ett barn far illa, och att socialtjänsten sen utreder misstankarna snabbt, blev tydligt i det uppmärksammade fallet med åttaåriga Yara som misshandlades till döds i Karlskrona i april 2014.

Senare konstaterades det i flera utredningar att både skolan och socialtjänsten hade brustit i sina rutiner.

22 kommuner har tillfrågats
I den nya rapporten konstaterar Socialstyrelsen att situationen för socialtjänsten fortfarande är ansträngd i många kommuner.

Socialstyrelsen har intervjuat ansvariga chefer i 22 kommuner som själva uppgett att de inte hanterar orosanmälningarna helt enligt reglerna.

Bedömning av skydd
En av de allvarligaste bristerna, enligt Socialstyrelsen, rör skyddsbedömningar som ska göras samma dag eller dagen efter om anmälan kommer in sent.

Fem av de tillfrågade kommunerna uppger att man inte alltid gör det.

– Och i förlängningen, om man inte gör en skyddsbedömning, så kan det vara skadligt för barnet eller den unge, säger Elisabeth Svedberg, utredare på Socialstyrelsen.

Ni har intervjuat ett mindre antal kommuner, hur representativ är bilden ni får?

– Vi kan ju inte säga hur det generellt ser ut i landets kommuner utifrån den här intervjuomgången men jag tycker ändå att den här intervjuresultatet ger en bild av läget. En indikation av att socialtjänsterna har problem.

Tufft på många håll
Syftet med rapporten, den tredje av totalt fyra, är att kartlägga socialtjänstens arbete runt om i landet.

186 kommuner har sedan tidigare uppgett att läget för socialtjänsten är kritiskt eller allvarligt påverkat.

Och den främsta förklaringen till bristerna är personalbristen.

Rekryteringsproblem
Det är svårt att rekrytera socionomer, vilket varit ett problem för kommunerna under flera år nu. Och när Sverige under hösten förra året tog emot så många fler ensamkommande ungdomar blev det ytterligare en påfrestning.

Men Elisabeth Svedberg lyfter också fram en positiv trend.

– Nationella samordnaren för barn- och ungdomsfrågor har sett att kommuner har anställt fler socionomer och att det verkar som att man behåller den personalen även fast antalet ensamkommande gått ner, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista