En tjej sitter vid en dator.
1 av 4
Aurora Nygren gillade att programmera. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Flera unga tjejer sitter vid varsin dator.
2 av 4
Det var organisationen TjejHack som höll i prova-på-dagen. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
En ung tjej sitter vid en dator.
3 av 4
Emma Klüft skapade en rosa hungrig haj... Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
En dataskärm med ett spel på.
4 av 4
...som såg ut såhär. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Unga tjejer skapade egna dataspel

1:29 min

Hungriga rosa hajar och flygande cowboyhäxor har i helgen skapats i Karlshamn. Den här helgen har tjejer i åldern 6-16 år fått lära sig att göra ett dataspel från början till slut.

Det var på NetPort Science Park i Karlshamn som det igår skapades dataspel för fullt på ett tjejhack. 

Fantasifulla spel skapades
Tretton tjejer var det som igår var med på tjejhack och lät fantasin flöda fritt i sina dataspel, och allt från flygande cowboyhäxor till undervattenshundar skapades. 

En av deltagarna var 6-åriga Aurora Nygren från Asarum berättar att hon lärt sig programmera och hennes spel handlar om havet och en hund som går omkring under vattenytan.

Öka teknikintresset bland tjejer
Syftet med prova-på-dagen är att få tjejer mer intresserade av och nyfikna på teknik och spelbranschen, berättar arrangören Sofie Andersson.

– Som det ser ut idag så finns det en stor manlig dominans inom teknikföretag och spelföretag. Idag är det jättesvårt att hitta tjejer inom spelbranchen, det finns inte tillräckligt många att anställa.  Det här är ett framtida problem som vi har och som vi måste börja jobba med i de yngre åldrarna. 

Intresse skapar framtidsplaner
11-åriga Emma Klüft från Matvik var med på tjejhacket och det har väckt hennes intresse för programmering.

– Det här är jättekul. Jag tycker att fler tjejer ska göra det här så vi kan göra ett helt eget spel som kanske blir jättekänt, säger Emma Klüft som nu funderar på att jobba som programmerare i framtiden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista