Trygghetslarm Foto:Björn Larsson Rosvall/TT
1 av 2
Företaget jobbar med att hitta anledningen till stoppet på trygghetslarmen bland annat i Karlshamn. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
PRO ser inte med blida ögon på att de äldre måste betala mer för trygghetslarm. Christina Nedemark är ordförande i PRO:s samorganisation.
2 av 2
PRO ser inte med blida ögon på att de äldre måste betala mer för trygghetslarm. Christina Nedemark är ordförande i PRO:s samorganisation. Foto: Henrik Olsson

PRO protesterar mot höjda avgifter för trygghetslarm

3:19 min

Trygghetslarmet blir 100 procent dyrare när Karlskrona kommun byter ut dagens analoga larm mot en ny digital variant. Det är inte försvarbart, tycker PRO.

– Varenda höjning som berör oss är jobbig, många gamla har inte ens råd att prenumerera på en dagstidning, säger Christina Nedemark som är ordförande i PRO:s samorganisation i Karlskrona.

Innan det här året är slut räknar Karlskrona kommun med att alla invånare som har trygghetslarm har fått larmet utbytt mot ett digitalt larm. Samtidigt fördubblas avgiften för pensionären från 100 till 200 kronor i månaden. Anders Lindfors (S) äldrenämndens ordförande försvarar beslutet:

– Jag förstår att en så stor avgiftshöjning låter mycket men å andra sidan måste verksamheten ha täckning också, säger han.

Ronneby kommun har redan bytt alla trygghetslarm. Där kostar ett larm idag 50 kronor mer i månaden jämfört med tidigare.

Måste inte ta betalt
Enligt Myndigheten för delaktighet gör många svenska kommuner på ett annat sätt. Kommunen och inte den enskilda brukaren tar kostnaden. Så har man gjort i Botkyrka där Tuva Lund (S) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Att höja avgifter tycker jag att man ska undvika för det drabbar alltid de som har det sämst ställt. Vi gjorde en upphandling tillsammans med andra kommuner och därmed kunde vi hålla ner kostnaderna, säger hon.

Säkrare system
Poängen med digitaliseringen är att systemet är säkrare än det gamla analoga larmsystemet. Regeringen har som mål att alla svenska kommuner ska ha digitala larm till årsskiftet. Det tror samtliga kommuner i Blekinge att de ska klara.

Men Olofström, Sölvesborg och Karlshamn har inte bestämt om de ska göra som Karlskrona och Ronneby och ta mer betalt av pensionärerna.

PRO tycker att Botkyrka är ett gott exempel som alla kommuner i Blekinge bör titta på.

– Allt som kan hålla kostnaderna nere är positivt för alla pensionärer, säger Christina Nedemark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista