Maxe Axelsson sitter framför en stor datorskärm och en bärbar dator i Vision4yous filmljudstudio i Torsås. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Maxe Axelsson som till vardags driver skivbolaget Pama Records i Kristianopel är en av dom som står bakom satsningen. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Maxe Axelsson ska göra tv för nyanlända

4:25 min

Maxe Axelsson, som till vardags driver skivbolaget Pama Records i Kristianopel ska starta en tv-kanal för och av nyanlända. 

Tv-kanalen startas i Kalmar och tanken är att det ska bli nyheter, debatter och samhällsinfo på olika språk. Kanalen finansieras bland annat med EU-pengar. 

Maxe Axelsson berättar att det var hans gamla kollega, tidigare anställd på TV4, som kom på idén

– Han var inne på en pizzeria och började prata med en av de anställda. Det visade sig att han egentligen var journalist. Min kollega fick på så vis idén om integrations-tv, berättar Maxe Axelsson. 

Tanken är att tv-teamet ska jobba på många språk och ge information om små eller stora saker i Sverige, berättar Maxe Axelsson. 

– Det kan handla om hur det går till när man föder barn i Sverige. Eller vad man äter här. Jag träffade en person som hade sett hund- och kattmatsburkarna i affären och trodde att vi åt katt och hund här, säger han. 

Maxe Axelssons uppgift inom satsningen blir bland annat att utbilda de som ska göra tv-programmen. Exakt när första programmet kan sändas är fortfarande inte klart. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista