En Mjällbyspelare ligger på marken med händerna för ögonen. Foto: Torbjörn Sunesson/SR.
Bedrövelsen var stor i Mjällby. Foto: Torbjörn Sunesson/SR.

Miljonminus för Mjällby AIF

2:33 min

Mjällby AIF gick minus fyra miljoner kronor säsongen 2015. Den största orsaken är minskade sponsorintäkter.

– Budgeten för 2015 var alldeles för optimistisk, sen att vi åkte ur Superettan gjorde inte saken bättre. Nu har vi gjort en långsiktig plan för hur vi ska få ett positivt resultat de kommande åren, säger Magnus Eméus, ordförande för Mjällby AIF.

Förskottera
Föreningen hade minskade sponsorintäkter på tre miljoner kronor mot budgeten förra året.

– Innan har klubben förskotterat sponsorintäkter och lagt till det på förra årets bokslut, men så gör vi inte denna gången och därför blir resultatet ännu sämre, vi vill inte ha med oss gamla kostnader i framtiden, säger Magnus Eméus.

Personal får gå
För att spara pengar kommer det jobba färre personer med driften på Strandvallen och på kansliet jobbar bara en marknadschef och en kanslist.

– Spelarlönerna är mycket mindre i division 1, det spara vi mycket pengar på jämfört med ifjol.

Påverkar detta ungdomsverksamheten?
– Nej, vi har en budget som står fast för ungdomarna. Det är framtiden vi ska lägga pengarna på.

Klubben har redan tagit fram en långsiktig plan om föreningen skulle ta steget upp i Superettan redan i år. Då krävs ett plusresultat för att få licens för Superettan.   

Kan gå upp
– Under 2016 kommer vi försiktigt budgetera för en liten vinst. Sedan skulle inkomsterna öka med tio miljoner kronor i Superettan och då får vi lägga upp en budget som gör att vi går med vinst säsongen 2017, så vi skulle absolut klara av att ta steget upp, säger Magnus Eméus, ordförande för Mjällby AIF.

När vill ni tillbaka till eliten?
– Målet är inom tre år.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista