Dagakutmottagning
Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Sjukhuschefen: Lägg ner dagakuten

1:45 min

Dagakuten i Karlshamn ska läggas ner. I stället bör den ersättas av en akutavdelning och mobila team, enligt en utredning som presenterades av sjukhuschef Lars Almroth idag.

Förslaget som presenterades vid en presskonferens idag innehåller olika åtgärder som ska bidra till att mer av den specialiserade sjukhusvården flyttar in i hemmen.

Mobila team
En åtgärd som Lars Almroth föreslår är mobila team. Det vill säga att sjukvårdteam åker hem till en patient för att göra en bedömning och eventuella vårdande insatser. Teamet kan också besluta om inläggning direkt på sjukhus om det behövs.

– Vi tror att bra sjukvård kan bedrivas även utanför sjukhuset, säger han. 

Lars Almroth menar att innehållet i vården kommer att vara detsamma. 

– Vi ska ha samma kvalitet och samma specialiseringsgrad. Inget ska tas bort, utan detta är bara ett annat sätt att jobba, säger han.  

Politiskt beslut i veckan
Den nya akutavdelningen skapas genom en sammanslagning av dagens övervakningsavdelning och dagakutmottagningen. Akut sjuka patienter med livshotande tillstånd kommer precis som idag att köras till antingen Karlskrona eller Kristianstad.

Drop in-verksamheten försvinner. 

– För den gruppen som är minst sjuk blir tillgängligheten kanske lite sämre. Jag rekommenderar att man ringer 1177 så kan de ge råd om vart man ska vända sig. Antingen primärvård eller akutmottagning, säger Lars Almroth. 

Politiskt beslut fattas av landstingsstyrelsen på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista