Ett kollage med en bild på Björn Fries och en på Jesper Björnsson.
Björn Fries och Jesper Björnsson. Foto: Sveriges Radio.

Socialens jourtelefon fungerade inte - kopplades till Skövde

"Ingen hjärnkirurgi att koppla"
1:43 min

Socialtjänstens jourtelefon fungerade inte när en Karlskronabo ville anmäla att ett barn for illa. Anmälaren hamnade först i Skövde och Malmö och sen tillbaka till polisen.

Den Karlskronabo som blivit orolig för att allt inte stod rätt till för ett barn ville göra en orosanmälan.

Först gick samtalet till polisen som försökte koppla till den gemensamma jourtelefon som Karlskrona, Kalmar, Torsås och Emmaboda har sen i höstas. En jourtelefon som finns till för att anmälningar ska kunna göras även utanför kontorstid.

Gick inte att koppla
Men Karlskronabon hamnade i Skövde och Malmö och till slut tillbaka till polisen som konstaterade att det inte gick att koppla samtalet.

– Det låter inte bra. Sen är vår uppfattning att det är ett jämnt flöde till Sydostjouren från Karlskrona, säger Jesper Björnsson, tillförordnad socialchef i Karlskrona kommun.

Anmälaren lyckades till slut nå socialtjänsten genom att kontakta Björn Fries, tidigare politiker i socialnämnden.

– Det är mycket märkligt i dessa teknikens tider att man inte kommer fram till en telefon. Det är ju inte precis hjärnkirurgi, säger Björn Fries som fick hjälpa anmälaren att hitta ett alternativt nummer.

– En sån anmälan gör man inte i onödan. Och visar det sig att man inte kommer fram så kanske man avstår helt och då riskerar barn att fara illa, säger Björn Fries. 

Hade fog för oron
Men nu nådde anmälan om barnet socialtjänsten trots att jourtelefonen inte fungerade. Och anmälaren hade fog för sin oro då socialtjänsten ingrep i familjen. Jesper Björnsson på socialförvaltningen i Karlskrona säger att han i nuläget vet för lite om händelsen för att kunna utreda den.

– Skulle jag få lite mer tydliga detaljer så ska jag absolut titta på det och se om vi behöver ha en dialog med polisen eller Sydostjouren för att förhindra liknande situationer, säger Jesper Björnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".