Länsfinalens segrare. Klubbtjejerna Klara och Maja i Kalejdoskop.
1 av 2
Länsfinalens segrare förra året, Kalejdoskop. Foto: Henrik Olsson/Sveriges Radio.
Ulf "Bitte" Appelqvist. Foto: Malin Hjulström/Sveriges Radio
2 av 2
Ulf "Bitte" Appelqvist, rockkonsulent på Musik Direkt. Foto: Malin Hjulström/Sveriges Radio.

Jämställdhetsrekord i Musik Direkt i år

5:35 min

I helgen stängde anmälningen för vårens upplaga av Musik Direkt Blekinge. 47 procent av de anmälda akterna är tjejer - vilket är rekord.

Det har aldrig varit så jämställd bland bidragen på lokalnivå när det gäller Musik Direkt. Och enligt Bitte Appelqvist, rockkonsulent på Musik Direkt Blekinge, så kan det till och med handla om ett nationellt rekord. 

– Det är roligt att alla har tillgång till vår tävling. Vi har jobbat länge, säkert 20 år för att hitta ett koncept där alla känner sig välkomna och nu har vi lyckats, berättar han. 

Hur ska en tävling då vara för att alla ska känna sig välkomna? 

– Språket. Hur pratar vi med varandra?  Lokalen, är den jättesunkig eller välkomnande? Bemötandet. Allt spelar egentligen roll. 

Även resten av länen som deltar i Musik Direkt har tampats med problem att få med kvinnliga musiker. 

– Många är inte ens i närheten av 50/50. Jag vet att Västernorrland är uppe och nosar på den siffran, men det ser ut som om vi är bäst än så länge, säger Bitte Appelqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista