DNA
DNA. Bild: National Human Genome Research Institute

Arv eller miljö? Eftermiddagen söker svaret

11 min

Vad är det som ligger bakom när vi beter oss som våra föräldrar? Med hjälp av Professor Christina Hultman nystas det i frågan; "Arv eller miljö?".

Professor Christina Hultman från Karolinska institutet har åratal av forskning inom både genetik och psykologi bakom sig. Hon menar att en persons gener kan reglera beteendemönster.

–Genetiken sätter lite ramar för vilka beteenden som kan utvecklas, menar hon.

Men även den omgivning en person befinner sig i kan påverka i stor utsträckning. Christina tar ett exempel på hur miljö kan ha en inverkan.

–Låt säga att du skulle ha gener för att vara en väldigt gladlynt person. Om du då vistas i en miljö som är väldigt depressiv och tungsint så kanske du inte utvecklar den gladlyntheten så mycket, förklarar Hultman. 

Det tycks således som att gränsen mellan arv och miljö är flytande, att båda har en inverkan. I klippet ovan kan du höra mer från Christina Hultman, och även ta del av flera blekingars svar på frågan "är du lik dina föräldrar?".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista