Fryshuset i Södra Hammarbyhamnen.
Fryshuset i Södra Hammarbyhamnen. Foto: Fryshuset

Fryshuset kommer till Blekinge

1:32 min

Ungdomshuset Fryshuset vill etablera sig i Blekinge och Karlskrona - och på sikt också starta en skola.

Och önskan ser ut att vara ömsesidig från kommunledningens sida. Socialdemokraten Jonas Sandström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, träffar Fryshuset i veckan för att diskutera detaljerna:

– Det första vi ska prata om är vad för lokaler fryshuset behöver, och sen tycker jag att kommunen får anpassa sig därefter. Fryshuset ska till Karlskrona, så enkelt är det, säger Jonas Sandström.

Hoppas etablera en skola

Fryshuset grundades av eldsjälen Anders Carlberg på 80-talet i Stockholm och var en plats där ungdomars kreativitet skulle kunna blomma med hjälp av stöttande vuxna. Men i bakgrunden fanns också ett socialt projekt. Ungdomar skulle genom kreativitet undvika att hamna i problem och utanförskap. Sen dess har Fryshuset vuxit och finns numera på fler platser i landet.

Johnny Eriksson är regionchef för Fryshuset Syd och han vill se en etablering i Karlskrona.

– Det kommer vara ett aktivitetshus dit ungdomar kan komma. Det ska finnas olika aktiviteter, allt ifrån musik, konst, utbildningar och vi hoppas på sikt kunna etablera en skola, säger han.

Ett Fryshus behöver ligga centralt i Karlskrona, vara minst några hundra kvadratmeter stort och vara lätt att nå.

– Det viktiga är att ungdomarna kan möta engagerade och motiverade föregångspersoner som kan finns där och hjälpa, guida dem inom deras egna intresseområden och få dem att växa och utvecklas, säger Johnny Eriksson.

Inget politiskt motstånd

Vad Fryshuset skulle kosta kommunen vet i nuläget Jonas Sandström inte. Han tror inte heller att ett Fryshus skulle konkurrera ut ungdomshuset Porslinan. Och han tror definitivt inte på något politiskt motstånd mot ett Fryshus.

– Jag tror inte att någon politiker i Karlskrona säger att de inte vill ha ett Fryshus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista