En man och en kvinna och en hund.
Adam Bablli tar med sig kockens hund ut på promenad och stöter på föreståndaren Lotta Folkesson. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Flyktingar flyttar från Kristianopels camping

1:48 min

De allra flesta flyktingarna på campingen i Kristianopel har nu lämnat länet - trots att flyktingboende egentligen stänger först om en dryg månad.

Adam Bablli från Syrien är en av de 20-talet asylsökande som snart också ska flytta. Men helst av allt hade han velat stanna i Kristianopel eller Karlskrona.

– Den här platsen är väldigt trevlig och folket är väldigt snälla, säger han. 

Alla vill till Kristianopel
Adam Bablli är en av ungefär 20 flyktingar från Syrien som är kvar i Kristianopel. När det tillfälliga boendet öppnade i november var de 80.

Men barnfamiljerna har nyligen fått flytta till nya boenden i Stockholm eller Skåne. Det fanns helt enkelt inte plats på Migrationsverkets boende i Karlskrona. Adam Bablli berättar att de som flyttat nu säger att de trivdes bättre i Blekinge.

– Alla vill komma tillbaka till Kristianopel, säger Adam Bablli.

Lyckat projekt
Och kanske har det att göra med det mål som föreståndaren på flyktingboendet, Lotta Folkesson, formulerade när boendet öppnade i höstas.

– Att oavsett hur det kommer gå för de här människorna i livet så ska de komma ihåg tiden i Kristianopel som något positivt, att vi skulle bilda en gemenskap och att vi skulle göra denna tiden så bra som det gick. Och jag tror att vi lyckats med det, säger Lotta Folkesson.

Kommer gråta
Nu är det inte länge kvar tills boendet stänger. Det medför blandade känslor för Lotta Folkesson.

– Jag har träffat människor som jag aldrig skulle träffat annars, både bland flyktingarna och i personalgruppen. Det har varit en jätterolig period i mitt liv, säger hon.

– Lite sorgligt blir det allt, vi ska nog gråta lite den dagen. Vi måste ha en avskedsfest, för det är viktigt att man påbörjar någonting, men det är också viktigt att man avslutar det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista