Jens Liljegren och Jan Malmberg sitter på sin segelbåt. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio
Jens Liljegren och Jan Malmberg planerade att vara borta i fem år. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio

Världsomseglingen avbruten - hemlängtan för stor

3:14 min

Jens Liljegren från Rödeby sa upp sig från jobbet och sålde bilen för att tillsammans med en vän ge sig ut på världsomsegling. Men hemlängtan blev för svår. 

I somras drog de iväg med segelyachten Fragancia och tanken var att under fem år bland annat segla till Barbados, Panamakanalen, Nya Zeeland och Indien.

Gemensamt beslut
Men det blev inte riktigt som de tänkt sig. Efter att ha seglat till Kanarieöarna, över Atlanten och runt till olika öar i Karibien, är Jens nu hemma i Blekinge igen.  

– Det var när vi kom fram till Västindien som vi kände att vi inte ville fortsätta. Janne hade en stark hemlängtan, men beslutet togs av oss båda, berättar Jens Liljegren. 

Många oväder på vägen
Han förklarar att det var väldigt kämpigt att befinna sig på havet, främst ur vädersynpunkt. 

– I Stilla havet var det till exempel tre aktiva orkaner samtidigt, vilket är ovanligt. Vi fick styra om planerna flera gånger på grund av oväder, det var tufft, säger Jens Liljegren. 

Inget misslyckande
Han tycker dock inte alls att det känns som något misslyckande att ha avbrutit seglatsen. 

– Nej då. Vi har inte haft någon press på oss vare sig från oss själva eller nära och kära att fullfölja den, säger han. 

Hur är det nu att vara hemma i Blekinge igen då?

– Idag vaknade jag med ett snötäckt landskap runt mig, men det kändes bara skönt. Jag är glad att få träffa familj, vänner och mina katter också.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista