KHK värmer upp. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio
ABB Arena Karlskrona. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio

Politiker: Karlskrona kommun skänker en miljon kronor till KHK

3:52 min

Jan Nylander (KD) är starkt kritiskt mot det nya hyresavtalet mellan kommunen och KHK. Han menar att kommunen skriver av en hyresskuld på en miljon för VIP-lokalen i arenan.

– Den gamla skulden på VIP-lokalen är inväxlad i det nya hyresavtalet. Ur ett juridiskt perspektiv är det en skuldavskrivning, eftersom man tar ut en hyra på ett betalningsanstånd. Därmed har kommunen skrivit av skulden på en miljon kronor, menar Jan Nylander (KD), politiker i drift och servicenämnden.

Karlskrona kommun byggde 2012 en VIP-lokal till Karlskrona HK för sju miljon kronor. Föreningens hyra var då en halv miljon kronor per år för vipen.

Befriades i två år
Karlskrona HK hade stora ekonomiska problem 2014 och befriades från att betala hyran till kommunen i två år.

Enligt klubben själva innebär det att de byggt upp en skuld på en miljon kronor till kommunen.

Avbetalningsplanen upphörde
Föreningen skulle från och med i år börja betala av skulden enligt en avbetalningsplan – men den upphörde och ersattes med vad som skrevs i det nya hyresavtalet – som tecknades i december 2015.

– Klubben slipper inte betala den gamla hyran. Vi har höjt hyran för vipen med 50 000 kronor mer om året till 2038, säger Per Jonsson, som förhandlat avtalet åt kommunen.

Gäller till 2025
Det nya avtalet mellan kommunen och KHK gäller till 2025.  

– Det stämmer att klubben får betala 50 000 kronor mer om året. Men det står inte i det nya avtalet att den summan gäller till 2038, säger Jan Nylander (KD).

Per Jonsson på Karlskrona kommun menar att de inte gjort några fel.

– Efter 2025 blir det nya förhandlingar och då finns vipen med igen, menar han.  

Får bättre bokslut
Karlskrona HK:s klubbchef Rolf Lindberg bekräftar att klubben får ett bättre bokslut efter hyresförhandlingen med kommunen.

– Vi har byggt upp en skuld till kommunen på en miljon kronor, nu ska vi börja betala av den. Men det är klart att det blir en förbättring i resultatet, säger Rolf Lindberg, klubbchef i KHK.

Hur mycket bättre?

– Det vill jag inte gå in på, säger Rolf Lindberg.  

Jan Nylander (KD) menar att klubben får ett bättre resultat på en miljon kronor.

– Klubben har ju haft en skuld på en miljon. Eftersom skulden växlas in i det nya hyresavtalet har klubben ett nollkonto mot kommunen. Man kan säga att kommunen skänker en miljon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista