Dagakuten karlshamn
Dagakuten kommer attstängas men det är oklart när. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Dagakuten i Karlshamn stängs

1:53 min

Det blev ett dramatiskt möte när nämnden för Blekingesjukhuset i eftermiddag tog beslutet att stänga dagakuten i Karlshamn.

Med dagens beslut sparar Blekingesjukhuset 22 miljoner och utvecklar i stället en akut vård som kommer att bedrivas på annat sätt än tidigare. Patienter ska fortfarande kunna läggas in, framförallt äldre multisjuka, men utan att behöva gå över akuten i Karlskrona.

Mobila team
Dagakuten ersätts bland annat med mobila team som kommer hem till folk och man ska ge avancerad vård i hemmet.

– Det är en vård som personalen tycker är spännande, men framförallt behövs att någon sätter ner foten och säger att det är hit vi ska, sa Lars Almroth.

Ville vänta
Men alliansen ville först bordlägga, alltså vänta med beslutet en månad, för de menade att primärvårdens personal, som ju är inblandad i den här förändringen inte hunnit komma in i det tillräckligt.

– Med det här beslutet förbigår vi primärvården, vi ville bordlägga till nästa möte, då har man tid att inhämta de synpunkter vi ville ha, sa moderaten Anders Lund.

Svängde
Men allteftersom debatten fortsatte i nästan en timme svängde det ena efter det andra allianspartiet så att moderaten Anders Lund till sist var ensam kvar om sitt bordläggningsyrkande.

Förändringen av akutvården i Karlshamn röstades igenom med tio för och Lunds nerlagda röst. Förändringen startar omgående och sjösätts successivt, men dagakuten finns kvar minst till i höst, enligt det socialdemokratiska landstingsrådet Christel Friskopp.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista