Rasmus Grönberg
1 av 2
Rasmus Grönberg som går i klass 5 på Brännaregårdsskolan läser inte finska, trots att hans föräldrar tycker att han borde göra det. Foto: Henrik Olsson
#minspråk

Finskan tappar mark i Olofström

2:24 min

Många barn i Olofström med finskt påbrå väljer att inte plugga finska. På tio års tid har intresset sjunkit drastiskt.

– Lektionstiden är för kort. Man hinner inte lära sig något, säger 12-åriga Rasmus Grönberg som har en finsk mamma men som har valt att inte läsa finska.  

Traditionellt har det finska språket haft en stark ställning i Olofström. Med arbetskraftsinvandringen på 60 och 70- talet bosatte sig många finländare i Olofström och ända fram till slutet på 80-talet erbjöd skolan särskilda klasser för finsktalande barn. Men tiderna förändras. För tio år sen pluggade drygt 50 elever finska. Idag är antalet elever bara tio.

För lite tid
I en enkät som Sveriges Radio har gjort svarar Olofströms kommun att de erbjuder elever som vill lära sig finska 40 minuters undervisning per vecka.

– Det är alldeles för lite tid. Det krävs tre till fyra timmar per vecka om eleverna ska ha en chans att lära sig ett språk ordentligt, säger språkprofessorn Jarmo Lainio som sitter i Europarådets expertgrupp för minoritetsspråk.

Rektorn för modersmålsundervisningen i Olofström, Bertil Stenberg, håller med om att undervisningstiden är för knapp.

– Pratar man med en språklärare idag så säger de ju att det är för lite tid, säger han.

Varför erbjuder kommunen inte mer undervisning?

Vi erbjuder 40 minuters undervisning i veckan av hävd och ekonomi är ju en aspekt av det hela, säger han.  

12-årige Rasmus vill gärna lära sig finska i skolan om han vet att han kan lära sig något. 

– Det krävs fler lektioner, säger han.

Känner inte till
Utbildningsnämndens socialdemokratiska ordförande Michael Henriksson säger att han känner till att intresset för att lära sig finska har minskat rejält bland elever med finsk bakgrund i Olofström.

Han säger sig däremot inte känna till forskningen som visar att 40 minuters finskundervisning i veckan, vilket Olofströms kommun erbjuder, är för lite tid för att kunna lära sig ett språk.

– Jag har ingen kunskap eller vetskap om det, säger han.Sveriges nationella minoritetsspråk

Det finns fem nationella minoritetsspråk i Sverige. Det är finska, meänkieli, samiska, romani och jiddisch.

Elever, som tillhör någon av de nationella minoriteterna, har rätt till modersmålsundervisning även om språket inte är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet. Eleven behöver inte heller ha grundläggande kunskaper i språket.

Skolan är skyldig att anordna modersmålsundervisning i de nationella minoritetsspråken även om endast en elev ansöker om undervisning i språket.

Kravet på att det måste finnas en lämplig lärare gäller dock även för de nationella minoritetsspråken.


(Källa: Skolverket)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista