En illustrerad biold med tre barn som står framför en svart tavla.
Från och med hösten 2015 får alla elever som tillhör de nationella minoriteterna läsa sitt minoritetsspråk som modersmål i skolan. Foto: Sveriges Radio.
#minspråk

Efter kritiken: Olofström ska utreda finskundervisningen

Olofströms kommun ska nu utreda om man ska utöka undervisningen i finska.

Klicka dig in på din kommun för att få veta mer om undervisningen av minoritetsspråk.

Olofström får som vi tidigare idag berättat skarp kritik från Europarådet för att man erbjuder för lite undervisning i finska för att det ska gå att lära sig något av språket i skolan.

Såhär sa språkprofessorn Jarmo Lainio.

Det är alldeles för lite tid. Det krävs tre till fyra timmar per vecka om eleverna ska ha en chans att lära sig ett språk ordentligt. 

Michael Henriksson (S) som är utbildningsnämndens ordförande säger att han inte har vetat om att det inte går att lära sig ett språk på de 40 undervisningsminuter i veckan som eleverna erbjuds i Olofström. 

– Jag fick höra av professorn som ni intervjuat att man behöver minst tre eller fyra timmar i veckan. Det är något vi får titta på. Vi får diskutera med förvaltningen om vilka resurser som krävs, säger han. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista