Anitha Fredriksson sitter vid sitt köksbord.
Anitha Fredriksson har haft familjehem i 25 år. Foto: Lena König/Sveriges Radio.
Publiknätverket

Slumpen öppnade hennes hem för behövande barn

"De är som mina barn allihop"
3:09 min

I mer än 25 år har Anitha Fredriksson i Olofström haft familjehem. Det var en ren slump som gjorde att hon första gången öppnade sina dörrar för behövande. 

I dag har Anitha Fredriksson en 20-årig tjej boende hos sig och har dessutom nyligen välkomnat sitt första ensamkommande flyktingbarn.

Det började 1990. Anithas dotter hade en kompis som av olika anledningar behövde flytta hemifrån. 

– Jag fick tillstånd av socialtjänsten att låta henne flytta in hos oss. Och på den vägen är det. Så fort en flyttar ut så ringer de och frågar jag om jag vill ta emot ännu en ungdom, berättar Anitha Fredriksson. 

När hon ser tillbaka på alla ungdomar hon hjälpt blir hon nästan lite gråtmild, förklarar hon. 

– Jag har en lång lista med namn här. De allra flera har jag fortfarande kontakt med, men vissa har jag inte alls hört av. Då blir jag lite gråtmild och undrar hur det gått för dem, säger Anitha Fredriksson. 

Nyligen blev hon kontaktad av en kvinna som bodde hemma hos henne för länge sen. 

– Hon lade till mig som vän på Facebook och berättade hur hennes liv ser ut nu, med jobb och barn. Då blev jag så glad, berättar Anitha Fredriksson. 


Lyssnartips

Den här nyheten kom till via ett tips till Publiknätverket. 

Vill du också gå med? Anmäl dig här, eller ring vår Publikredaktör Rebecka Gyllin på 0455-36 68 10. Du kan också mejla tips.blekinge@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".