Va-chefen, Kenneth Johansson, på huk utanför ett av Karlskronas 150 pumpstationer. Foto: Emelie Sunesson / SR
Kenneth Johansson, va-chef i Karlskrona. Foto: Emelie Sunesson / SR

Brunnar har sinat - kommunen måste borra nya

1:22 min

Kommunens brunnar i norra Karlskrona har sinat av den rekordlåga grundvattennivån. Och redan på måndag börjar de borra nya i jakt på vatten.

Grundvattennivån i Blekinge har inte varit så här låg på 50 år, enligt Sveriges Geologiska undersökning, SGU. Och det börjar märkas i de mindre vattenverken runt om i Karlskrona kommun.

Brunnarna har helt enkelt sinat och inte förrän i september väntas nivåerna stiga igen. Till veckan borrar kommunen ännu fler brunnar i flera samhällen för att hitta vatten som kan matas vidare till vattenverken och bli dricksvatten.

– Hittar vi inget så får vi borra på ett ställe till, tills vi hittar vatten. Ett värsta scenario är att vattnet inte räcker och då får vi köra tankbil, säger Kenneth Johansson, va-chef i Karlskrona kommun.

Vattenbristen är akut på flera håll. Gotland inför vattenrestriktioner på hela ön snart och i förra veckan dansade Mörbylångas kommunfullmäktigeledamöter på Öland en regndans i hopp om regn. Och att vända sig till högre makter har även hänt i Karlskrona.

– 1992 hade vi vattenransoneringar i Karlskrona när Lyckebyån var torr och då bad en präst efter vatten.

Funkade det?

– Jag vet inte om det var därför men det började till slut att regna, säger Kenneth Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista