Grön skylt med texten Tourist information. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Mindre pengar från övernattande turister. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Nya kontor i Kina kan locka turister

1:23 min

Nya visumkontor öppnar i Kina och nu ser Blekinge goda möjligheter att locka hit fler turister.

Sverige hoppas kunna locka fler resesugna turister från Kina. Detta sedan nya visumkontor öppnat i tio kinesiska städer. Tidigare har det bara funnits två kontor i Peking och Shanghai, vilket inneburit både långa och dyra resor med tåg och flyg.

Förlänga turistsäsongen

Leif Wictorén som är länsturistchef i Blekinge hoppas på att detta ska bidra till att förlänga turistsäsongen.

– Om vi har en produkt som passar vår utlandsmarknad, och specifikt Kina, så kan vi förlänga semestersäsongen genom att vara aktiva på den marknaden.

Stor ökning

Förra året ökade antalet nätter som kinesiskia turister bodde på svenska hotell med närmare 30 procent. Det innebär stora möjligheter men Leif Wictorén tror det kan dröja innan Blekinge får känna på turistströmmen.

– Vi har inte de logistikmöjligheterna idag, som vi skulle behöva. Jag tror att reser du från Kina till Sverige så besöker du nog gärna en storstad, och ska du ta dig vidare behöver det vara rätt kommunikation, säger Wictorén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista