Barn som räcker upp handen i en skolsal.
Barn har rätt till utbildning, enligt Skolinspektionen. Foto: JESSICA GOW/TT

Papperslös Olofströmsbo fick rätt till skola

1:58 min

Skolinspektionen har för första gången prövat om ett barn som är EU-medborgare kan ses som papperslös och därför ha rätt till skolgång. Fallet gäller en pojke i Olofströms kommun.

När kommunen upptäckte att familjen inte var folkbokförd nekade de pojken att få fortsätta i skolan. Men föräldrarna vände sig till Skolinspektionen som nu har gett dem rätt.

– I de fall där det ser ut på det här viset, att man vistas illegalt i landet. Då är lagen tydlig: då har man rätt till utbildning, säger Maria Mohlin, jurist på Skolinspektionen. 

Inte välkommen tillbaka

Familjen hade bott i Olofström i ett år när kommunen i höstas upptäckte att de inte var folkbokförda. Kommunen ansåg att deras status var oklar och meddelade att pojken inte var välkommen tillbaka i skolan efter jullovet. Att han skulle kunna ses som papperslös var inget man tänkte på.

– Nej, det gjorde vi inte. Europeiska papperslösa trodde vi inte fanns, om jag ska vara ärlig, säger Lars Olof Ludvigsson, utbildningschef i Olofströms kommun. 

Vände sig till Skolinspektionen

Familjen vände sig till Skolinspektionen och på en direkt fråga från inspektionen svarade Olofströms kommun att familjen var i landet olagligt. Då konstaterade Skolinspektionen att regeln i skollagen som ger papperslösa barn rätt till skolgång gällde. 

Men det är oklart när barn som är EU-medborgare ska kunna ses som papperslösa.

Oklart vad som gäller

På Skolverket får man allt oftare frågor från kommunerna om vad som gäller. Verket vände sig hösten 2014 till regeringen och påpekade att rättsläget är oklart. Sofia Kalin som är jurist på Skolverket tycker inte att läget har blivit klarare efter Skolinspektionens beslut om pojken i Olofström.

– För oss kvarstår problematiken med att vi ser rättsläget som oklart på det här området och att det fortfarande är svåra beslut för kommunerna att fatta, säger Sofia Kalin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista