En porträttbild på Ulla Hannu.
Ulla Hannu både utreder och stöttar familjehem. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Publiknätverket

Känslomässigt utrymme viktigast för familjehem

1:44 min

Det är ständigt brist på familjehem i länet. Utredaren Ulla Hannu från Aspö vill slå ett slag för hur utvecklande det är att ta emot barn och unga i sitt hem. 

I fredags kunde vi höra Anitha Fredriksson i Olofström som under 25 års tid öppnat upp sitt hem och varit familjehem. 

Men hur går det egentligen till när man blir familjehem och vad krävs av en familj för att man ska kunna bli det? Ulla Hannu från Aspö arbetar med att både utreda familjehem och handleda och stötta familjer som tar emot barn. 

Hon berättar att det viktigaste är att man har gott om utrymme i sitt liv. 

– Både tidsmässigt och känslomässigt behöver man ha utrymme. Familjen bör vara stabil och lugn med fungerande relationer och god ekonomi, berättar hon.  

Ulla Hannu rekommenderar den som är nyfiken på att bli familjehem att höra av sig till socialtjänsten i kommunen. 

– Då börjar en process med hembesök, intervjuer, registerutdrag och så vidare för att ta reda på om familjen passar bra, berättar hon. 

Är det en fördel om man har egna barn? 

– Ja, det skulle jag säga. På villkoret att barnen också känner sig trygga med det och är i ett skede i sina liv då det funkar. 

Under många år har det varit brist på familjehem i Blekinge. I höstas, när antalet flyktingar till Sverige ökade kraftigt, var det dock många familjer som ville göra en insats och anmälde sig. 

– Men det var flera som drog sig ur eftersom de inte tänkt igenom det hela ordentligt. Så det är viktigt att verkligen hela familjen är med på tåget, berättar Ulla Hannu. 

Lyssnartips

Den här nyheten kom till via ett tips till Publiknätverket. 

Vill du också gå med? Anmäl dig här, eller ring vår Publikredaktör Rebecka Gyllin på 0455-36 68 10. Du kan också mejla tips.blekinge@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista