Maria sitter bakom skrivbordet på sitt kontor
Maria Wanner är Kommunals ordförande i Karlskrona . Foto: Anna Börje/Sveriges Radio

Medlemmar i Kommunal ångrar avhoppet

1:02 min

Medlemmar i Kommunal har börjat ångra beslutet att lämna fackförbundet. På sektionerna i Karlskrona, Ronneby och Karlshamn har medlemmar ringt och vill komma tillbaka. 

Det var efter vinterns många skandaler kring fackförbundet Kommunal som tusentals medlemmar begärde utträde ur fackföreningen.

Exakt hur många är ännu inte klart, men några av dem har alltså kommit på andra tankar och bett facket att avbryta deras avhopp.

– Det är väl inte helt förvånande att man tänkt om, för många som ringde där i början var väldigt arga, berättar Maria Wanner som är ordförande på Kommunals sektion i Karlskrona.

Uppsägningstiden för medlemskapet är tre månader, så har den tiden inte hunnit passera är det lätt att stoppa avhoppet. Har däremot tre månader gått, ja då måste man på nytt ansöka om att få bli medlem.

Ingen av Kommunals sektioner i Blekinge har ännu fått veta vilka som begärt att få lämna facket, men när de listorna kommer, ja då kommer man inte att sitta overksamma. Planen är istället att försöka få dem att stanna kvar.

– Då kommer folk på avdelningen att ringa de här personerna för att prata med dem, berättar Maria Wanner.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista