Två händer som håller i varandra.
"Hjälp utan dröjsmål" kan bli en tolkningsfråga på särskilda boenden. Foto: Hasse Holmberg / TT

Oklart vad hjälp utan dröjsmål betyder inom äldrevården

3:03 min

Men den nya förordningen låter kommunerna och de särskilda boendena själva bestämma hur bemanningen ska se ut. Med mindre än två månader kvar finns ingen tolkning av frasen "Hjälp utan dröjsmål dygnet runt".

– Just det här utan dröjsmål, det vet vi inte så mycket om, säger Eva Herbertsson, utvecklingschef på äldreförvaltningen i Karlskrona kommun.

Redan 2010 visade det sig att bemanningen på särskilda boenden, alltså boenden där äldre och demenssjuka bor, behövde ses över.

Obemannat nattetid
Socialstyrelsen nattrazzia visade att sex av tio boenden inte var bemannade nattetid. Sedan dess har Socialstyrelsen och sedan Socialdepartementet arbetat med riktlinjer eller föreskrifter för bemanning på särskilt boende. Och både pensionärsorganisationerna och Demensförbundet har hoppats på tvingande regler för bättre bemanning.

Men med mindre än två månader till förtydligandet av socialtjänstlagen där den vackra formuleringen "hjälp utan dröjsmål, dygnet runt" kommer att finnas, finns ingen beskrivning eller tolkning av vad frasen egentligen betyder.

Spel för gallerierna
Demensförbundets ordförande Per Rahmström är rädd för att formuleringen bara är ett spel för gallerierna.

- Vi har ju länge efterfrågat regler för hur mycket personal som behövs på boenden. Men som vi ser det efterlämnar regeringen makten till kommunerna, säger Per Rahmström.

Men på Socialdepartementet är man inte bekymrad över hur formuleringen "hjälp utan dröjsmål" kommer att tolkas.

- Det gäller ju egentligen redan idag, det är inte en ny lag, utan bara ett förtydligande, säger Catharina Piazzolla, politiskt sakkunnig åt Barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér.

Varför behövs ett förtydligande och vad betyder det?

- Som stöd för att göra lagen tydligare. Men sen är det upp till varje kommun och varje äldreboende att välja hur man ska göra det, säger Catharina Piazzolla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista