En porträttbild på Edvin Rahmanovic.
Edvin Rahmanovic är ordförande i Romers och resandes förening i Blekinge. Foto: Henrik Olsson.
#minspråk

Inga språklärare finns - Blekinge bryter mot lagen

2:07 min

Ingen kommun i Blekinge erbjuder undervisning i tornedalsfinska, romani, samiska eller jiddisch, trots att det innebär att skollagen inte följs.

Se alla kommuner på vår karta. 

Kommunerna uppger i en enkät som Sveriges Radio har gjort att de inte kan erbjuda undervisning i minoritetsspråken för att det inte går att få tag i lärare.

Samarbeten krävs
– Det finns lärare, men ingen kan ta en tjänst på tio procent. Kommunernas problem kan lösas om de ser till att samarbeta om lärartjänster, säger Edvin Rahmanovic som är ordförande i Romers och resandes förening i Blekinge.

I Olofström och Ronneby finns det efterfrågan på undervisning i romani, ett av de fem nationella minoritetsspråken som har en särskild status i Sverige. Statusen innebär att kommunen enligt skollagen har en skyldighet att försöka hitta en lärare.    

– Skolverkets utredningar visar att den som kan sitt modersmål har lättare att uppnå målen i svenska och andra ämnen också. Därför är det viktigt att mina barn och andra barn får läsa sitt hemspråk, säger Edvin Rahmanovic.

Motstånd
Edvin Rahmanovic tycker inte att det har varit lätt att få skolan i Ronneby att engagera sig i att rekrytera lärare till hans barn.

– Vi har gjort allt vi kan men inte hittat någon lärare. Vi har haft tre annonser ute under 2015. Men det klart att man skulle kunna tänka sig att rekrytera lärare tillsammans med andra kommuner som Edvin föreslår, säger Carina Ringtun, chef för modersmålsundervisningen i Ronneby.  

Vad är ett minoritetsspråk?
De fem nationella minoritetsspråken i Sverige är förutom finska meänkieli (tornedalsfinska), samiska, romani och jiddisch.

Elever som tillhör någon av dessa nationella minoriteter har rätt till modersmålsundervisning även om språket inte är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet. Eleven behöver inte heller ha grundläggande kunskaper i språket.

Skolan är skyldig att anordna modersmålsundervisning i de nationella minoritetsspråken även om endast en elev ansöker om undervisning i språket.

Sverige har förbundit sig i internationella avtal att hålla de här språken levande.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista