Postcykel
Utdelninsgområdena för brevbärarna har blivit större när maskiner tagit över mycket av sorteringen. Foto: Hasse Holmberg / TT

Stressen ökar för postanställda

1:53 min

Stressen har ökat för många som jobbar på Postnord. Sorteringen har till stor del övertagits av maskiner och utdelningsområdena för brevbärarna har blivit större.

Mårten Pavlov är regionalt förhandlingsansvarig på fackförbundet Seko Postnord region syd och han beskriver hur flera brevbärare drabbas, bland annat på grund av enformigare arbetsuppgifter:

– Vi har gjort en omställning där brevbärarens arbetsdag mer och mer består av utdelning.

Stress och värk i nackar och axlar är vanliga åkommor, berättar han. Och det beror bland annat på att maskiner övertagit sorteringen.

Önskan
Bilden av att många inom posten i Blekinge känner sig pressade bekräftas av ett av de lokala fackliga ombuden som menar att det är för lite personal till den arbetsmängd som ska utföras. Under februari har det också varit många sjukskrivna som inte har ersatts fullt ut.

Och vad Mårten Pavlov önskar från företaget är tydligt:

– En bättre grundbemanning och att man släpper på den starkt centraliserade styrningen.

Arbeta i team
Anita Nilsson är regionchef för Postnord region syd och hon säger att hon förstår att förändringarna upplevs som stressande men att det pågår ett arbete med att involvera alla medarbetare och att jobba i team.

Och när det gäller grundbemanningen tittar man på det:

– Vi håller på och ser över grundbemanningen just nu så vi ska ha en grundbemanning på rätt nivå utifrån den verksamhet vi ska bedriva.

Jobbar du på Postnord och vill berätta om din arbetssituation så får du gärna höra av dig till oss på tips.blekinge@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista