En rotsröd kopia av ett stridsflygplan på brandövningsplatsen på F17 i Kallinge. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Vill skärpa lagen efter PFAS-skandalen

0:31 min

Skärpt kemikalielagstiftning, bättre tillsyn och ett center för att få producenter och konsumenter att ersätta farliga ämnen och material med ofarliga. Så vill regeringens utredare skärpa lagen efter giftskandalen.

I dag överlämnades en utredning om hur spridningen av hormonstörande, högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, från brandövningsplatser till dricksvattentäkter kunnat pågå i många år utan att upptäckas.

Värsta olyckan sen BT Kemi
Miljöminister Åsa Romson (MP) inledde presskonferensen på Rosenbad med att berätta om dricksvattenskandalen i Kallinge. 

– Det är den allvarligaste kemikalieolyckan sedan Teckomatorp och BT Kemi på 1970-talet. Den här utredningen tillsattes för att ta reda på hur en känd kemikalie har kunnat hamna i dricksvattnet i en kommun och påverka blodet hos flera barn, sa hon. 

Riktar skarp kritik
Den särskilde utredaren Göran Enander riktade skarp kritik mot flera myndigheters sätt att hantera PFAS-skandalen i Kallinge. 

– MSB har varit otydliga och Försvaret har varit långsamma. SGU har framfört problematiken men inte fått genomslag. HAV har inte satt särskilt stora intryck och Naturvårdsverket har varit osynliga, sa han under presskonferensen. 

Den dåliga kommunikationen är enligt Göran Enander största orsaken till att skandalen blev ett faktum. 

 – Vi visste sedan länge att de här ämnena fanns i brandskummet, att det förorenar omgivningen och att det mättes höga halter i grundvatten. Men ändå drogs inte slutsatsen att det kunde hamna i dricksvattnet, säger han. 

Föreslår flera åtgärder
Efter att ha konstaterat orsakerna till att förgiftningen av vattnet kunde pågå år efter år, så presenterade Göran Enander en rad åtgärder: 

  • Skärpa kemikalielagstiftningen, med tydligare krav på redovisning av innehåll. 
  • Bilda ett centrum för så kallad substitution. Företag, producenter och konsumenter ska där få hjälp att byta ut sina nuvarande kemikalier till bättre sådana.  
  • Bilda ett kunskapscentrum så att myndigheterna har samma kunskap och kan spana, samarbeta med forskare och ge råd till allmänheten.
  • Att SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) ska integreras i HAV (Hav- och vattenmyndigheten). Ytvatten, havsvatten och grundvatten ska därmed hanteras tillsammans.
  • Att det tas ett stort grepp om vattentillsynen och miljöövervakning. Att myndigheter samarbetar och kommunicerar på ett bättre sätt än idag.
  • Att MSB (Myndigheten för skydd och beredskap) och länsstyrelserna måste informera räddningstjänsterna om vilket skum som ska användas och när.
  • Att varje kommun börjar frysa in vattenprover regelbundet för att man ska kunna gå tillbaka och göra mätningar om det skulle behövas. 


PFAS

PFAS är en stor grupp ämnen som har producerats för att motstå värme, olja, smuts och vatten. Ämnena kan vara skadliga för sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret. Det är därför viktigt att man får i sig så lite som möjligt av dessa ämnen.

Bland de ämnena som ingår i PFAS hittar man PFOS som fans i det brandskum som Försvaret använde under åren 1985-2003. PFOS kan exempelvis störa reproduktionsförmågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista