Drönare av model Global Hawk
Att avvisa en drönare är långt ifrån enkelt. Foto: TT

Experten: Svårt att avvisa en drönare

"Det går inte att kommunicera med den"
3:13 min

Förra veckans kränkning då en drönare tog sig in på svenskt territorium söder om Karlskrona, ställer det svenska Försvaret inför en helt ny situation.

Det var i tisdags förra veckan som den 14 meter långa amerikanska drönaren kränkte Svenskt luftrum under några minuter.

Enligt försvarsmakten skedde kränkningen efter ett missförstånd och det finns inga uppgifter om att svenskt flyg gått upp för att identifiera eller avvisa inkräktaren.

Ingen att prata med
Hur en avvisning av en drönare skulle gå till vill försvaret inte kommentera, men enligt Christer Åström är det inte helt enkelt då drönaren flyger efter en förprogrammerad bana och den ansvarige operatören lika gärna kan sitta på andra sidan jordklotet.

– Det är inte möjligt att kommunicera med den, utan troligen flyger man fram till den och möjligen då upptäcker opperatören att något är fel.

Att skjuta ner den går givetvis, men flyger den över land kan en krasch innebära en smärre katastrof då drönaren i det aktuella fallet väger nära sju ton.

Kommer fler
Förra veckans kränkning var historisk då det enligt försvaret var första gången som en utländsk drönare tog sig in på svenskt territorium, men Christer Åström tror inte att vi upplevt den sista kränkningen.

– Vi kommer att se mer av det här och det kan vara klokt av Försvarsmakten att se över hur man hanterar detta framöver.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".