Man sitter framför en laptop. Foto: Bertil Ericsson/TT.
Svea hovrätt höjer fängelsestraffet till sju år och nio månader för nätpedofilen. Foto: Bertil Ericsson/TT.

Höjt straff mot nätpedofil

"Stor hänsynslöshet mot utsatta ungdomar"
1:09 min

Hovrätten höjer straffet för den man i 30-årsåldern som gjort sig skyldig till ett stort antal övergrepp på nätet bland annat mot flickor i Blekinge.

Tingsrätten dömde mannen till sju års fängelse och hovrätten höjer nu fängelsestraffet till sju år och nio månader i Sveriges största nätpedofilmål.

Totalt finns nära 70 målsägare från hela landet, de flesta minderåriga.

Liksom Solna tingsrätt tror inte Svea hovrätt på mannens invändningar om att hans dator varit fjärrstyrd. Man slår fast att det var 29-åringen som förmådde flickor från hela landet att posera sexuellt och i vissa fall utföra grova sexuella handlingar på sig själva - några så grova att flickorna skadades fysiskt. 

Hovrätten ändrar i ett antal fall rubriceringarna av brotten från grovt sexuellt tvång till grovt sexuellt övergrepp mot barn enligt ett pressmeddelande. Man har också i ett antal fall höjt skadeståndsbeloppen som nu landar på nära 5,8 miljoner kronor jämfört mot tidigare drygt 5 miljoner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".