En kvinna sitter vid ett skrivbord.
Varje vecka skickar Ulrika Hägvall Lundberg och hennes kollega ut påminnelser. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Karlshamnsbor skyldiga kommunen 2,1 miljoner

3:24 min

Trots flera påminnelser och krav från både Kronofogden och inkassobolag är Karlshamnsborna skyldiga kommunen stora pengar. 

2,1 miljoner kronor – så mycket är invånarna i Karlshamn just nu skyldiga kommunen. Och flest obetalda fakturor handlar om äldreomsorg och barnomsorg.

– Det är förskoleplatser som man inte betalt för, det är för hemtjänst och för särskilt boende för äldre, säger Ulrika Hägvall Lundberg, tillförordnad ekonomichef i Karlshamn. 

Räkningarna har alltså inte betalats trots flera påminnelser från kommunen, och nu finns de hos Kronofogden och på långtidsbevakning hos ett inkassobolag.

För att undvika att någon hamnar i skuld så erbjuder kommunen att man kan få hjälp med en avbetalningsplan, en god man, eller få hjälp från socialförvaltningen. Men trots det så betalas inte alla räkningar och skuldberget är alltså just nu på drygt 2,1 miljoner kronor i Karlshamn. Och sedan något år tillbaka ser man att skulderna ökar.

– Vi kan se att skulderna har tyvärr börjat öka litegrann de senaste åren, säger Ulrika Hägvall Lundberg.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista