Voitto Heikura, ordförande i Olofströms finska förening.
Voitto Heikura, ordförande i Olofströms finska förening, visar bilder på kulturaktiviteter som anordnas i svenska kommuner som ingår i det statliga finska förvaltningsområdet. . Foto: Henrik Olsson
#minspråk

"Finländare fortfarande andra klassens medborgare"

2:48 min

Finska föreningen är kritisk till Olofströms kommuns beslut att inte gå med i statens finska förvaltningsområde. 

Olofströms kommuns beslut att inte söka medlemskap i statens speciella förvaltningsområde för kommuner som vill bevara den finska kulturen och den språkliga minoritetens rättigheter får kritik av Finska föreningen i Olofström.

Kommunen menar att det skulle kunna blir för dyrt för kommunen, men Finska föreningen håller inte med.

Mer pengar till finska satsningar
Pengarna som kommunen fått från staten hade kunnat användas till att anställa mer finsktalande personal i vården, och språkliga problem i äldreomsorgen hade på så vis kunnat avhjälpas, anser den finska föreningen.

– Vi hade kunnat få ett rikare kulturliv på finska och så hade vi fått hjälp till de gamla, säger Voitto Heikura som är ordförande i Finska föreningen.

Avhjälpa problem
I dag riskerar finsktalande personer att inte bli förstådda av vårdpersonalen i Olofström, enligt finska föreningen.

Detta menar man kunde avhjälpas om Olofströms kommun hade anslutit sig till det finska förvaltningsområdet som grundades i början av 2000-talet i samband med att lagen om nationella minoriteter trädde i kraft.

Invånarna i kommunerna som är med i förvaltningsområdet har enligt lagen rätt att få finskspråkig barn- och äldreomsorg samt använda finska i sina kontakter med kommunen.

Tog lång tid att utreda
Redan 2012 uppmanade Finska föreningen Olofströms kommun att undersöka möjligheterna att ansluta sig till förvaltningsområdet. Först nu, tre år senare har kommunen utrett saken färdigt. Vojto Heikura och många andra som tillhör den finska minoriteten i Olofström har svårt att förstå att kommunen inte gör som drygt 50 andra svenska kommuner med en finsk minoritet och ansluter sig.

– Kommunen räknar med att det skulle bli för dyrt, men hade vi gått med så hade inte bara kommunen utan även landstinget och regionen fått pengar till kulturlivet, säger Vojto Heikura.

"Kan bli en rejäl kostnad"
Socialdemokraten Kjell-Åke Karlsson vikarierar som kommunalråd i Olofström håller med om att kommunen skulle få en del bidrag om man går med i förvaltningsområdet, men han menar också att kommunen samtidigt förbinder sig på många sätt inför framtiden och om då det statliga bidraget försvinner så blir det en rejäl kostnad för kommunen.

– Det finns finskspråkig vårdpersonal på i princip alla boenden och i hemtjänsten redan idag, säger Kjell-Åke Karlsson.

Han säger också att alla finskspråkiga inte alltid får finskspråkig personal och det har schematekniska orsaker. Men Kjell-Åke Karlsson menar att man alltid har möjlighet att få tag i finskspråkig personal om behov skulle uppstå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista