Morgonen redde ut varför vi gillar en riktig nagelbitare.
Morgonen redde ut varför vi gillar en riktig nagelbitare. Foto: Matilda Ljungkvist/SR

Veckans varfördådå: Varför gillar vi att bli skräck?

3:35 min

Spänningen som uppstår under en läskig scen i en film och den kittlande känslan när man vänder blad i en riktig skräckbok. Varför gillar vi att skrämma upp oss själva?

Mattias Fyhr är skräckforskare vid Jönköpings Universitet och menar att allt handlar om att vi vet att vi inte är i någon verklig fara: 

– Det är så klart skillnad mellan att bli skrämd via konst och i verkligheten. Det beror dels på att vi vet att vi befinner i säkerhet. Vi kan slå igen boken eller stänga av filmen. En del gillar ju till exempel att klättra i berg och utsätta sig för spänning men även det är ju självvalt. 

"Man genrepar hjärnan för skräckscenarion"

– Det fanns en kille på 1700-talet som hette Edmund Burke som menade att vi övar hjärnan på skräckscenarion och känslor för att vara bättre förberedda när dessa väl inträffar. Personligen tror jag det handlar om en speciell kombination mellan adrenalin och avslappning, säger Mattias Fyhr. 

"Den äldsta formen av litteratur"

Det här är ett väldigt gammalt fenomen. Skräcktraditionen är väldigt gammal, det finns teorier om att spökhistorien är den äldsta form av litteratur som finns i vår värld. 

Kan man öva sig på att gilla skräckfilmer?

– Tittar du på tillräckligt många skräckfilmer så kommer du se att det är ungefär samma grepp som återkommer i film efter film och då blir du inte lika rädd när det uppstår, säger Mattias Fyhr. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista