Tomas Petersson vd på Foodtankers i Karlshamn.
1 av 2
Tomas Petersson vd på Foodtankers i Karlshamn. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Underredet till ett lastbilssläp där man tydligt ser bakaxeln.
2 av 2
Ett vanligt men livsfarligt gömställe, lastbilens bakaxel. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Raadio

Foodtankers känner av flyktingkrisen vid kanaltunneln

3:19 min

Foodtankers i Karlshamn drabbas av förseningar på grund av flyktingsituationen mellan Frankrike och England. När desperata flyktingar ger sig in i tunneln stoppas trafiken, ibland upp till ett halvt dygn.

Varje vecka kör Foodtankers ett antal bilar till England. Dit tar man färja så det är på hemvägen när man ska använda sig av kanaltunneln som förseningarna uppstår.

Stoppar trafiken
Desperata flyktingar ger sig ut på rälsen för de tåg som trafikerar tunneln, men ofta lyckas man också ta sig in i själva kanaltunneln och tågtrafiken stoppas under ett antal timmar. Något som alltså leder till att ett pressat tidsschema för förarna totalhavererar.

– Varje försenad timme kostar upp emot en tusenlapp och i nästa led drabbas våra kunder som inte får sina varor i tid.

Livsfarligt gömställe
Eftersom man nästan aldrig använder tunneln till England slipper Foodtankers förare problemet med flyktingar som försöker gömma sig ombord på bilarna.

– Flyktingar kryper upp på släpets bakaxel där man riskerar att krossas om bilen kör över ett gupp, det visar hur desperata människor är, säger Tomas Petersson.

Slutna länder
Flyktingsituationen vid kanaltunneln är extrem, men på Foodtankers märker man av att det är ett Europa i förändring, på väg mot en svunnen tid.

– Ju fler länder som sluter sig, ju mer närmar vi oss den tid då det var passkontroller över allt, avslutar Tomas Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista