Markus Aronsson är samordnare för olagligt spel på Lotteriinspektionen
Markus Aronsson är samordnare för olagligt spel på Lotteriinspektionen Foto: Privat.

Vanligt med olagliga lotterier på Facebook

2:50 min

"Dela inlägget och vinn en hotellhelg". Poster som dessa är en vanlig syn i de flesta sociala medier-flöden. Men den här typen av tävlingar bryter mot lagen. 

Företag, organisationer eller nyhetsmedier uppmanar användare att vinna saker genom att trycka på like-knappen eller dela med sig av inlägget till sina följare. Om de gör det kan de vinna en middag, en pryl eller en hotellnatt. 

Känner du igen detta? Förmodligen. Men något som många inte vet är att den här formen av lotterier bryter mo lagen.

Krävs tillstånd
Markus Aronsson är samordnare för olagligt spel på Lotteriinspektionen. 

– I Sverige krävs det tillstånd för att anordna lotterier. Och sådana tillstånd ges i princip inte till privatpersoner eller företag. Om man lottar ut saker eller upplevelser genom Facebook så bryter man mot lagen, säger han. 

Inte olagligt delta
Markus Andersson påpekar att det däremot inte är olagligt att delta i tävlingen, alltså dela eller gilla ett inlägg. Att anordna en tävling, kan till skillnad mot ett lotteri också vara helt okej. 

– I en tävling krävs en motprestation, som att man ska skicka in förslag på en slogan eller så. Då måste den som anordnar tävlingen välja ut det bästa förslaget, inte lotta ut det. 

Så att dela eller gilla är inte en prestation?

– Nej. 

Förra året fick Lotteriinspektionen runt 1 500 tips om olagliga lotteriet på sociala medier. Men de kan inte alltid göra något åt de enskilda inläggen. 

– Vi måste rikta in oss på de fall när det kan få stor skada. Men ibland polisanmäler vi eller skickar en skrivelse till företaget ifråga. Till exempel om företag sätter i system att göra detta. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista