Ett öresundståg står på perrongen i Karlshamn och väntar på avgång.
Ett öresundståg står på perrongen i Karlshamn och väntar på avgång. Foto: Olof Peterson / Sveriges Radio.

Karlskrona eller Karlkrona - hör du s:et på tågutropet?

0:03 min

Nu är det dags att reda ut frågan om det hörs ett s när Karlskrona ropas ut på tåget eller inte. Det råder delade meningar om det. Vad hör du?

När man kommer med tåg till Karlskrona så kan det vara så att man tror att man kanske kommer till en annan stad som nästan är Karlskrona.

Eller är det bara som den där klänningen, att vi ser olika saker och hör olika saker.

Fråga under lång tid
Redan för fyra år sedan uppmärksammade vi på P4 Blekinge att det råder delade meningar om det verkligen hörs ett s i utropet av Karlskrona på tåget.

Folk som åkte på tåget snackade om det förlorade s:et. Då lovade Öresundståg att kika på saken och på högtalarsystemen på tågen.

"Göra den jättetydlig"
Men fortfarande råder det delade meningar om det hörs ett s eller inte i Karlskrona. Och det pratas fortfarande om det på tåget.

– Jag tror mitt s och tågets bakgrundsbuller fasar ut varandra. Jag vill ju inte förolämpa en hel stad. Jag erbjuder härmed att spela in det igen och göra det jättetydligt, säger Mikael Roupé som säger Karlskrona i ljudfilen som spelas upp.

Kan uppdateras
Öresundståg funderar på att uppdatera ljudfilen under 2016 för att kanske förtydliga s:et.

– I samband med andra uppdateringar kanske vi gör det och det kan bli i år, säger Gustav Sande fordonsansvarig på Öresundståg.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista