Författaren Edna Alsterlund och taxen Astrid tyckte att det var intressant på Blekinges bokmässa.
1 av 2
Författaren Edna Alsterlund och taxen Astrid tyckte att det var intressant på Blekinges bokmässa. Foto: Monika Titor/Sveriges radio
Författaren och illustratören Lina Hillethan var i gott sällskap.
2 av 2
Författaren och illustratören Lina Hillethan var i gott sällskap. Foto: Monika Titor/ Sveriges radio

Bokmässan blir årligt arrangemang

"Förlagen bara intresserade av deckare och kokböcker"
2:37 min

På Blekinges bokmässa fanns både författare med stora förlag i ryggen och författare som gör sina böcker själva. Alla fick ta lika stor plats.

- Det är fantastiskt roligt att vara med, otroligt att lilla Blekinge har ett 70-tal personer som sysslar med det skrivna ordet.

Edna Alsterlunds bok "Den längsta ronden" handlar om livet med
boxningslegenden Ingemar Johansson och det var många som ville prata med Edna.

- Det var åtskilliga som kom fram och berättade vad de gjorde den magiska natten då Ingmar vann sin världsmästartitel, säger Edna Alsterlund.

Förlag vill ha deckare och kokböcker
Edna Alsterlund gav ut boken på ett stort förlag, Forum, men hon är inte förvånad över att en hel del andra Blekingeförfattare hoppar över det steget och ger ut sina böcker på eget förlag.

- Trenden går i den riktningen, stora förlag är mest intresserade av deckare och kokböcker. Vi som skriver om annat får inte så mycket hjälp av stora förlag, säger Edna Alsterlund.

Trenden är egenutgivning
En av dem som ger ut egna böcker i Blekinge är Lina Hillethan från Sölvesborg. Hon både skriver och illustrerar. Idén till boken "Hästkastanjen" fick hon när hon pluggade.

- Jag läste till förskolelärare och skrev boken för att kunna använda den med barnen på förskolan, säger Lina Hillethan.

Drömmen är att ge ut fler böcker, men på ett stort förlag.
-En vacker dag hoppas man på det, men det här är egenutgivning, säger Lina Hillethan.

Bokmässan hade mellan 800 och 1000 besökare och efter alla positiva omdömen från både besökarna och författarna hoppas och tror arrangören Johnny Karlsson att bokmässan blir ett årligt arrangemang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".