Peter Östling står framför en röd tegelvägg.
Jespers pappa, Peter Östling. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Läkare skrev ut 1600 morfintabletter - sonen dog

12 min

Peter Östlings son Jesper kämpade under flera år mot tablettberoende. Ändå skrev en läkare ut stora mängder morfin till honom. 

21-årige Jesper Östling från Karlskrona kämpade under sina tonår för att bli fri från sitt beroende av mediciner.

Jespers pappa, Peter Östling, berättar att hans son efter sina tunga tonår just hade funnit sin plats i livet igen när någonting förödande hände. 

– Han var en ung grabb med hela livet framför sig. Han hade flyttat till Göteborg och trivdes jättebra. Men när hans farmor plötsligt dog för ett och ett halvt år sedan så kastades Jesper av banan. De stod varandra mycket nära, berättar Peter Östling. 

Förlorade sin farmor
Efter att ha förlorat sin farmor så fick Jesper ett återfall i sitt tablettmissbruk, som han inte lyckades ta sig ur.

– Det uppdagades av folk runtomkring honom, flickvän och kollegor. Då blev han återigen av med hela det här livet som han skapat sig.  

Trots allt så orkade Jesper kämpa sig till beroendevård och ett program som skulle ta honom ur missbruket. Men under ett träningspass skadade han ryggen, och sökte sig då till en vårdcentral i Göteborg.

Kollade inte sjukdomshistorien
Peter Östling berättar att Jesper inte undersöktes som han borde. 

– Läkarna kollade inte hans tidigare utskrivningar av mediciner eller hur hans sjukdomshistoria såg ut. Han gick därifrån med en väldigt hög dagsdos av morfin, säger han. 

Receptet täckte fyra gånger tre månaders uttag, alltså sammanlagt ett års förbrukning, eller 1 600 tabletter. 

– Jespers dagsdos var upp till 80 milligram morfin om dagen. Det är en dos som är extremt hög. Fullkomligt vansinnigt, säger Peter Östling. 

Hittades död
Vid midsommar förra året hittades Jesper död. 

– Orsaken var oxikodonförgiftning, eller kort sagt så slutade han andas. Och ingenting pekar på att han har tagit mer än den föreskrivna dosen, berättar Peter Östling. 

Just nu kämpar Jespers pappa mot vården och den läkare som skrev ut morfinet till sonen. 

– Väldigt mycket har gått vansinnigt fel. Jesper blev lurad på livet. Jag skulle vilja att hela vårdsystemet ändras för att skydda patienterna och undvika att den här typen av recept skrivs ut, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista