Carina Centrén och Birgitta Björk framför en färgglad bakgrund.
Carina Centrén, Svenskt Näringsliv Blekinge, och företagaren Birgitta Björk vill se mer företagare i Blekinge. Foto: Sofia Månsdotter/Svergies Radio

Rekordmånga företagare i Blekinge

"Fler upptäcker hur vi ligger i"
3:15 min

10 procent av Blekinges befolkning är företagare. Det är ett nytt rekord för länet. Samtidigt går det nedåt bland unga.

Blekinge har aldrig haft så många företagare som nu. En ny mätning från Svenskt Näringliv visar att nästan 10 procent av Blekinges befolkning driver ett företag eller sitter med i styrelsen på ett aktivt företag.

Trots det ligger Blekinge fortfarande i botten när det gäller antalet företagsamma personer i Sverige.

Nya synsätt

Birgitta Björk driver städ- och trädgårdsföretaget Humankapitalet i Ronneby. Hon blev företagare när hon var över femtio och tror att en av anledningarna till att inte fler startar företag är att vi lever kvar i ett förlegat tankesätt runt företagande.

– Jag har haft en känsla av att många tycker att företagare bara har det gott och lever på andra, men jag tror att fler och fler inser hur mycket vi ligger i och skapar arbetstillfällen för andra, säger hon.

Små förändringar

Bara Örebro och Västmanland har färre företagare än Blekinge. Och trögast går utvecklingen för kvinnor och unga, enligt Carina Centrén, regionschef på Svenskt Näringsliv Blekinge:

– Bland kvinnorna har det ökat litegrann men det är så små nivåer att vi inte ens behöver titta på det, och när det gäller unga har det gått nedåt de senaste åren, säger Carina Centrén, regionschef för Svenskt Näringsliv Blekinge.

Vad kan Blekinge göra för att stimulera sitt företagande?

– Enklare regler och bemötande, att se alla företagare oavsett kön eller ålder, att lägga ut mer av den offentliga verksamheten på entreprenad och att jobba mer med företagande i skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".