Silhuetten av en kvinna som står och tittar ut genom ett fönster.
För den som lever under skyddad identitet är det krångligt att förnya sin legitimation. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Tvingas resa 30 mil för att skaffa legitimation

"Ibland tänker jag att det vore enklare utan skyddad identitet"
2:35 min

Maria lever under skyddad identitet i Karlskrona på grund av dödshot. Det gör att hon inte kan förnya sin ID-handling på hemorten utan tvingas resa 30 mil. 

Maria vill resa till Tyskland och hälsa på sin mamma. Men det går inte eftersom hon inte har haft någon giltig legitimation sedan 2014. Orsaken är att hon lever under skyddad identitet efter att ha utsatts för dödshot.

Fem kontor utfärdar
Skatteverket har bara fem kontor i hela landet som utfärdar ID-handling till personer som Maria:

  • Luleå 
  • Norrköping 
  • Stockholm 
  • Göteborg
  • Malmö 

– Först hänvisade de mig till Malmö. Men dit kan jag inte åka eftersom där finns de personer som jag lever skyddad ifrån. Likadant i Stockholm, berättar Maria. 

Hanteras manuellt
Orsaken till att det bara är fem kontor i landet som utfärdar ID-handlingar för personer med skyddad identitet är sekretessen. Annika Sköld på Skatteverkets huvudkontor förklarar varför.

– Dessa ärenden hanteras helt manuellt för att vi inte ska ha de skyddades personuppgifter i databasen, förklarar hon. 

Hänvisade till banken
Skatteverket i Karlskrona hänvisade därefter Maria till hennes bank, eftersom de har möjlighet att utfärda legitimation till sina kunder. Men där tar det tvärt stopp eftersom banken  kräver att kunden är svensk medborgare, vilket Maria inte är. Likadant är det hos polisen.

Återstår alltså för Maria att ta med sig sina barn, sätta sig på tåget och åka drygt 30 mil till antingen Göteborg eller Norrköping. 

– Det är inte enkelt för mig att resa till någon av de här städerna. Jag är ensamstående med flera små barn. Ibland känner jag att det skulle vara enklare att sluta leva under skyddad identitet, men det vågar jag ju inte, berättar Maria. 

Beklagar
Och Annika Sköld på Skatteverket kan bara beklaga. 

– Det är tråkigt att det blir så för de här personerna. Det är en väldigt liten grupp som vi utfärdar ID-kort till.   

Fotnot: Maria heter egentligen något annat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".