Flyktingar på gränsen mellan Grekland och Makedonien.
Flyktingar på gränsen mellan Grekland och Makedonien. Foto: En av hjälporganisationerna vid gränsen.

Fler kvinnor och flickor gör farlig resa till Europa

3:04 min

16-åriga Neda Hussaini är en av de tusentals flyktingar som vill till Sverige, men nu sitter fast vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. 

– Vi vill till Sverige, för i Afghanistan har vi säkerhetsproblem. Det finns självmordsbombare där, säger Neda Hussaini.

Hon har tillsammans med sin lillasyster, mamma och pappa väntat i flera dagar vid den grekiska gränsen mot Makedonien för att bli insläppta. Men inga afghaner släpps igenom, bara syrier och irakier, berättar hon.

Sover i parken
– Vi sover i parken och det är väldigt kallt. Igår regnade det och barnen är sjuka. Vi vill att gränsen öppnas, säger Neda Hussaini.

Men igår natt kom EU:s regeringschefer och Turkiet överens om att flyktingar och migranter som kommer till Grekland ska tvingas tillbaka till Turkiet. Och det ser mörkt ut för 16-åriga Neda och hennes familj.

Nästan hälften är nu kvinnor och flickor
Tillsammans med familjen Hussaini väntar över 2 000 afghaner vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. I höstas var det enligt Migrationsverket drygt fyra gånger så många män som kvinnor som sökte asyl i Sverige.

I år har andelen kvinnor och flickor ökat markant, nu utgör de nästan hälften av de asylsökande. 

Strängare regler
Ahmad Zaki Khalil, styrelseledamot i Flyktinggruppernas Riksråd, FARR, står i ständig kontakt med flera flyktinggrupper vid gränserna in till Europa.

Han berättar att en anledning till att allt fler kvinnor och flickor ger sig ut på den riskfyllda resan till Europa tycks vara strängare regler för anhöriginvandring. Alltså att det numera är svårare att få hit sin familj genom anhöriganknytning. Kvinnorna har tröttnat på att vänta på en officiell inbjudan och försöker nu ta sig till Europa på egen hand.

Smugglartaxorna har sjunkit
Den andra anledningen tycks vara att smugglartaxorna sjunkit. Smugglarna tog tidigare betalt för flygbiljett, förfalskade pass och transport genom flera länder.

Idag är fler gränser öppna, det finns hjälparbetare och flyktingarna kan ta sig fram långa sträckor utan hjälp av smugglare.
– Tidigare kostade det upp till 5 000 Euro, nu är smugglartaxan mellan 2 000 och 3 500 Euro, säger Ahmad Zaki Khalil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista