Peter Valverius överläkare vid psykiatrin och habiliteringen Blekingesjukhuset. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Peter Valverius överläkare vid psykiatrin och habiliteringen Blekingesjukhuset. Foto: Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

Chefläkare: Skyddsnät finns inte

Peter Valverius: Det är lätt att gå och doktorshoppa
6:46 min

Det är svårt att förhindra att för mycket läkemedel skrivs ut till personer som har missbruksproblem, det menar chefläkare Peter Valverius vid Blekingesjukhuset.

Varje läkare har ett stort eget ansvar för mediciner som den skriver ut. Läkemedel som är narkotikaklassade är markerade med ett speciellt tecken och för dem ska man använda en särskild blankett. Läkare ska också vara särskilt försiktiga om en patient har ett missbruk eller beroende.

– Meningen är att man ska skriva ut betydligt mindre förpackningar med färre tabletter i, till exempel med en veckas förbrukning åt gången, säger Peter Valverius. 

Direkta skyddsnät för att förhindra att för mycket tabletter skrivs ut finns inte.

– När apoteken ser att en förskrivning är för stor ska de antingen kontakta inspektionen för vård och omsorg (IVO) eller ringa upp läkaren. Men det är en process som tar tid och är trög, ringer man till IVO så blir det inte stopp med en gång.

Peter Valverius berättar att så kallad "doktorshopping" är särskilt svårt att hantera. Via nätet sprids det kunskap om vilka läkare som är lättare att få recept ifrån och vilka som är mer svåra och där det inte lönar sig.

– Det behövs till exempel en bättre återkoppling till läkarna av vad de har skrivit ut och hur mycket de har skrivit ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".