Lars-Göran Enarsson
Lars-Göran Enarsson är vd och chefredaktör för Blekingeposten. Foto: Joel Petersson/Blekingeposten

Blekingeposten går mot trenden - ökar upplagan

"Kvitto på att vi gjort ett bra jobb"
4:03 min

Det säljs allt färre dagstidningar i Blekinge. Upplagesiffrorna för Sydöstran, Blekinge Läns Tidning och Bas Blekinge minskade under 2015, visar upplagesiffrorna från Tidningsstatistik.

Tidningen som går mot trenden är endagarstidningen Blekingeposten som ökade för fjärde året i rad och under 2015 med drygt åtta procent. Även om det bara innebär en ökning med 200 tidningar så är det glädjande, tycker Lars-Göran Enarsson, vd och chefredaktör för Blekingeposten.

Och ett av skälen till att tidningen ökar tror han är innehållet:

– Vi gör det som de dagliga tidningarna inte gör med fördjupningsmaterial som personporträtt och reportage i småbyar.

Är nöjd
Blekingeposten som funnits i 70 år är en ekonomisk förening med ett stort antal ägare. Tidningen har tre tjänster och anlitar flera frilansar. 

Precis som för andra tidningar hade upplagan stadigt minskat när Lars-Göran Enarsson började 2011. Hans uppdrag att vända en nedåtgående trend har lyckats. Sedan han började har tidningen ökat med 500 exemplar och han är förstås nöjd:

– Det är ju ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb.

Ingen oro
I förra mätningen, för ett år sen, ökade Sydöstran sin upplaga något medan Blekinge Läns Tidning har minskat flera år i rad. Under 2015 minskade båda tidningarna sin upplagor.

Gunnar Svensson är chefredaktör på Sydöstran och Kerstin Årmann är chefredaktör på Blekinge Läns Tidning. Ingen av dem är varken särskilt överraskade eller oroade.

De konstaterar att man minskar mindre än branschgenomsnittet och istället för att stirra sig blinda på sjunkande upplagesiffror tittar de hellre på läsandet på tidningarnas webb och andra plattformar som ökar. Och båda säger att det inte planeras fler neddragningar.


Upplagesiffror 2015

Blekinge Läns Tidning 30 500 (-4,1%)

Sydöstran 10 000 (-3,8)

Bas Blekinge 3 900 (-4,9)

Blekingeposten 2 600 (+8,3)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".