En av de åtalade förs in i rättssalen med handduk för huvudet.
1 av 2
Fyra män är åtalade för rånet. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
En av de åtalade i guldrånet i Kungsmarken förs in i rättssalen med handduk över ansiktet.
2 av 2
En av de åtalade förs in i rättssalen. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

"De slog mig och sa till mig att ge dem guldet"

2:28 min

I dag startade rättegången mot de fyra män som misstänks för det så kallade guldrånet i Kungsmarken. Ett av offren berättade att hon mått så dåligt efteråt att hon behövt söka psykiatrisk vård. 

Här läser du direktrapporteringen från rättegången. 

Det var sent på kvällen den femte november förra året som tre pistolbeväpnade och maskerade män tog sig in i en lägenhet i Kungsmarken i Karlskrona. En fjärde ska ha varit inblandad men inte följt med in. 

Under rättegångens första dag presenterade åklagaren Ulrika Grenefors åtalet, där hon yrkar på brottsrubriceringen grovt rån med utvisning som påföljd för flera av de åtalade. 

– De har visat på synnerlig råhet och begått rånet med uppsåt, säger hon. 

En av de åtalade erkänner rån, men inte grovt rån. En erkänner grov stöld och en erkänner att han varit med på platsen. En nekar helt. 

Rättegången fortsatte under torsdagen med att ett av rånoffren hördes, den kvinna som bor i lägenheten. De åtalade fick då lämna rättssalen eftersom hon inte ville möta dem ansikte mot ansikte. 

– De slog mig, drog mig i håret och sa till mig att ta fram guldet. Mina släktingar band de och tejpade för munnen på dem.  Jag var mycket rädd, berättade kvinnan. 

Två av de misstänka åtalas även för att annat grovt rån i Kristianstad som skedde några dagar senare. Det rånet ska ha gått till på ett liknande sätt som det i Kungsmarken.

Rättegången fortsätter imorgon fredag. Då förhörs fler av rånoffren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista