Skåne-Blekinge
Skåne+Blekinge=sant? Foto: CartoDB.

"Starka kulturella samband mellan Blekinge och Skåne"

Blekinge och Skåne föreslås bilda gemensam region. "Finns starka kulturella samband mellan länen" är argumentet från kommittén. 

21 regioner och landsting ska bli sex. Så här föreslås den nya Sverigekartan se ut: 

  • Skåne, Blekinge
  • Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg
  • Västra Götaland, Halland och Värmland.
  • Stockholm och Gotland.
  • Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland.
  • Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Indelningskommittén, med Barbro Holmberg i spetsen, berättar att den nya regionindelningen syftar till att riva gränser. 

– I dag rör vi oss väldigt mycket mer över gränser än vad vi gjorde förr. Vi underlättar det och skapar en ny samhällsorganisation, säger hon. 

Träffat politiker i landet
Indelningskommittén har träffat politiker i hela landet och samlat in åsikter och resonemang om hur Sverige borde vara indelat. 

– Till slut har vi kommit fram till vissa kriterier som vi försökt uppfylla. Bland annat att få så jämnstarka regioner som möjligt. De ska också kunna utvecklas och ha en förmåga att hantera det regionala hälso- och sjukvårdssystemet, säger Barbro Holmberg. 

Får näst störst befolkningsökning
Om förslaget att slå ihop Blekinge och Skåne säger Barbro Holmberg såhär: 

– Man kan se historiska samband och starka kulturella likheter mellan Skåne och Blekinge. Det blir en region med 1,4 miljoner invånare och den som beräknas ha den näst största befolkningsökningen de närmsta decennierna. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".