5-åriga Isak Ahlberg framför en färgglad sol.
1 av 2
5-åriga Isak Ahlberg tycker att det roligaste med att gå på Thunells förskola är att få snickra. Foto: Sofia Månsdotter
Förskolechefen Ann-Charlotte Wernered vid en skylt med texten Qualis på.
2 av 2
Förskolechefen Ann-Charlotte Wernered är otroligt glad över de framgångar som Thunells förskola har fått. Foto: Sofia Månsdotter

Förskola i Rödeby bäst i landet på hållbarhet

"Vi utvecklar tillit till sin egen förmåga"
0:54 min

Thunells förskola i Rödeby är bäst i Sverige på att jobba med hållbar utveckling, enligt en mätning där skolan fick högsta poäng för sitt arbete med kvalitétssystemet Qualis.

Dessutom har skolan fått beröm för sitt miljöarbete och fick idag hissa den gröna flaggan från stiftelsen Håll Sverige Rent.

Förskolechefen Ann-Charlotte Wernered förklarar att på Thunells förskola lär man barnen i tidig ålder att ifrågasätta och undersöka saker. De får bland annat göra en massa vetenskapliga experiment och analysera dem:

– Till exempel får de undersöka vad som får saker att flyta och sjunka. Förut förklarade vi för barnen hur det är, vi lärde ut något. Nu frågar vi istället vad barnen tror. Att sitta och reflektera med barnen, att kunna analysera sina resultat, det är skillnaden i hur vi arbetar i förskolan idag, säger Ann-Charlotte Wernered.

Vad är det ni utvecklar när ni gör det här?

– Vi utvecklar massor med tillit till sin egen förmåga och det är grunden i hållbar utveckling. Hela samhället behöver individer som känner att de kan, som vågar och som har goda idéer. Det lär vi från ett års ålder när barnen börjar här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".