En åtalad erkänner guldrån

1:11 min

En av de fyra män som står åtalade för det så kallade guldrånet i Kungsmarken i Karlskrona i höstas erkände ansvar för rån under rättegången som började idag.

Mannen erkänner rån av normalgraden, inte grovt rån som åtalet gäller.

Två av männen nekar till brott, och en erkänner stöld men inte rån.

Enligt åtalet ska männen bland annat ha satt en pistol mot huvudet och bundit de boende i lägenheten samt tvingat till sig pengar och värdesaker. De ska också ha riktat en kniv mot ett spädbarn.

Två av de misstänka åtalas även för att annat grovt rån i Kristianstad som skedde bara några dagar senare.

Åklagaren presenterade under förmiddagen de omfattande utredningar som ligger till grund för åtalet mot de fyra männen. Uppkopplingar från de misstänktas telefoner mot olika telemaster visar de fyra åtalades väg från Kristianstad till Karlskrona under kvällen rånet begicks. 

Bilder på de misstänkta från övervakningskameror på bensinmackar längs vägen visar också hur rånarna rör sig. Vid ett tillfälle stannade de vid Shell-macken i Listerby och köpte vantar som misstänks ha använts vid rånet. En kolsyrepistol med fingeravtryck från 25-åringen som erkänt rånet tillhör också åklagarens bevisning. 

Enligt förundersökningen har rånarna riktat in sig på släktingar som offer. De hade egen nyckel till lägenheten de gick in i Karlskrona. I lägenheten fanns sju vuxna och tre barn. Männen ska, enligt åklagaren, ha riktat en kniv mot och hotat att döda en bebis. Övriga offer pistolhotades, slogs så att de fick blåmärken och bands till händer och fick även silvertejp satt över munnen. 

Det är främst smycken och kontanter som stulits. Men även mobiltelefoner, ipads och kläder. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista