Örlogskapten Erik Dahlström på Första ubåtsflottiljen i Karlskrona.
1 av 2
Örlogskapten Erik Dahlström på Första ubåtsflottiljen i Karlskrona. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Per Nilsson vid en kopia av kommandobryggan hos försvarets Visbykorvetter.
2 av 2
Per Nilsson vid en kopia av kommandobryggan hos försvarets Visbykorvetter. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Övar på ubåt fyra år innan den är byggd

3:25 min

Redan om två år kan personal på Första ubåtsflottiljen i Karlskrona börja öva på att hantera Marinens nya ubåt A26. 

När Försvarets Materielverk förra året beställde de två ubåtarna ingick också en ubåtssimulator med A26 egenskaper i köpet.

Fyra år
Själva ubåtarna ska vara klara under perioden 2022 till 2025, men redan om två år ska simulatorn vara på plats i Karlskrona. Det ger besättningarna fyra år av övande innan den verkliga ubåten existerar.

– Det ger oss stora fördelar att kunna påbörja utbildningen och att kunna se att allt fungerar som det är tänkt, säger örlogskapten Erik Dahlström på Första ubåtsflottiljen.

Många fördelar
Simulatorträning är ett område som vuxit rejält de senaste åren och Per Nilsson, chef för Marinstridsskolan i Karlskrona pekar på många fördelar.

– Det är kostnadseffektivt, man kan öva samma moment flera gånger i rad och man kan öva på saker som är svåra att genomföra i verkligheten, exempelvis försvar mot flera flygplan samtidigt.

Ubåtsjakt
Långt inne på Marinens område i Karlskrona ligger det så kallade simulatorhuset. På ett av våningsplanen visar skyltar upp vilken typ av fartyg som det övas på bakom de stängda dörrarna och tittar man in ser man koncentrerade ansikten som stirrar in i skärmarna.

Det övas ubåtsjakt och instruktören för övningen är den som sköter den jagade ubåten.

Allt går inte
Rummet är en ganska bra kopia av stridsledningscentralen i en Visbykorvett och det hela ser ganska realistiskt ut. Men simulatorträningen har trots allt sina begränsningar förklarar Per Nilsson.

– Du kan inte öva att du legat till sjöss i flera dygn och det är också svårt att simulera den gruppdynamik som uppstår i en besättning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista