En av de åtalade i rättegången om guldrånet förs in i rättssalen me en handduk över huvudet.
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

"Mamma mamma, nu dödar de vår lillebror!"

1:50 min

Barnen som var med under det så kallade guldrånet i Karlskrona kan inte sova på nätterna och behöver hjälp av psykiatrin. Idag under rättegången berättade dottern i den råndrabbade familjen om skräckkvällen när rånet begicks.

Fyra män, alla runt 25 år och hemmahörande i Kristianstad, är misstänkta för det brutala rånet i Kungsmarken i Karlskrona i november, där smycken och kontanter blev bytet.

– Det var en vanlig torsdagkväll i november och familjen satt framför tv:n när ytterdörren plötsligt rycktes upp och det blev oväsen i hallen. Där stod tre maskerade män med vapen i händerna och det var svårt att tro sina ögon.

Så inledde en av kvinnorna i familjen som utsattes för rånet i Kungsmarken sin berättelse om den mardrömslika upplevelsen. Förhöret som åklagaren höll med henne idag kom mest att handla om hennes tre små barn och om hur de mår idag.

I rätten lästes det upp ett intyg från psykiatrin om att ett av barnen har börjat att kissa på sig efter rånet. Mamman berättade även att barnen gång på gång leker att rånet inträffar, och ritar hur det gick till.

– De får hjälp av psykiatrin. De kan inte sova om nätterna och vågar inte leka ute själva, säger kvinnan som är i 30-års åldern.

Som mest känsloladdat blev det när hon gick in på hur brutalt rånarna betedde sig mot barnen.

Hon satt i en soffa med sin yngsta son, en två månader gammal bebis, i knät. Bebisen sov på hennes arm och halsen blottades. En av rånarna lade sin kniv mot barnets hals och skrek att han skulle döda barnet om hon inte gav honom pengar.

När kniven sattes mot bebisens hals blev de några år äldre syskonen så rädda att en av dem kissade ner sig i soffan. Och ett av barnen sa "mamma, mamma, nu dödar de vår lillebror".

Rättegången i det här så kallade guldrånet beräknas pågå i ytterligare åtta dagar. Huvudförhandlingen tar förutom rånet i Kungsmarken upp ett liknande rån som inträffade några dagar senare i Kristianstads kommun.

Den 25-årige man som misstänks för att ha hållit i kniven som riktades mot bebisens hals och som har erkänt inblandning i rånet har idag sagt att han vill genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Tingsrätten överlåter nu till rättsliga rådet att yttra sig i frågan och på onsdag kommer svaret om det blir någon sinnesundersökning.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista