William Lavesson och Yngve Svensson
Pelletspannan på Listerbyskolan är utbytt mot solenergi, William Lavesson och Yngve Svensson visar hur arbetet fortskrider. Foto: Ingrid Elfstråhle

Solceller värmer Listerbyskolan både dag och natt

"Vi utnyttjar solen när solen inte skiner"
3:49 min

Uppvärmningskostnaderna på Listerbyskolan kommer att minska med 75 procent när pelletspannan nu bytts ut mot solceller.

När skolbarnen i Listerby får flytta tillbaka till sin skola till hösten kommer det att vara en miljövänlig skola där både barnen och personalen ska må bra.

Och så ska uppvärmingen av skolan vara så miljövänlig som det bara går, förklarar Yngve Svensson på Fueltech i Ronneby som står bakom uppvärmningssystemet och förklarar hur det fungerar:

– Här är installerade solceller som producerar el som i sin tur driver värmepumpar som producerar värme och varmvatten. Detta ackumuleras dagtid när värmepumparna drivs med solceller och den värmen som är ackumulerad används på kvällen och natten.

Visserligen handlar det om investeringar på två miljoner kronor men det innebär också stora vinster säger William Lavesson på Ronneby kommun som är byggprojektledare:

– Vi gör väldigt stor vinst både miljömässigt och driftmässigt så vi kommer ner till en fjärdedel i energiförbrukning trots att vi bygger till skolan. Så det sparar vi mycket pengar på.

Skolbarnen på Listerbyskolan får till hösten flytta tillbaka från Kuggeboda gamla skola till sina nya lokaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".