En röd skorsten med ett vitt S målat på. Djupblå himmel i bakgrunden. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
På flera polska sajter uppmanar man till bojkott av det svenska rederiet. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Många är arga på Stena Line - rederiet DO-anmäls

2:36 min

P4 Blekinges inslag om att Stena Line ber passagerare som går på färjan i Gdynia att underteckna ordningsreglerna på båten, har resulterat i en mediestorm i Polen och arga kommentarer på nätet. 

– Jag är upprörd över att Stena Line vill att polacker ska intyga att de ska sköta sig. Det är oacceptabelt och förnedrande, säger Zuzanna Marciniak i Karlskrona.

Känner sig utpekade
Enligt det svenska rederiet gäller intyget endast de passagerare, oavsett nationalitet, som går ombord i Polen och åker på speciella nöjeskryssningar med liveuppträdanden. Sådana arrangeras ett par gånger per år. Men polacker i både i Polen och i Sverige känner sig utpekade och uppfattar intyget som kränkande. 

– Inga andra har kommit på att uppfostra sina gäster på det viset. Att ett sådant intyg ska skrivas på från den polska sidan, var hamnar vi då? Då är vi ett steg ifrån att dela upp passagerarna inte bara i olika kategorier utan även i olika nationaliteter, säger Iwona Slojka som arbetar som researrangör i Blekinge.

Du har tittat på vad som skrivs på olika sajter, vad är det du har sett?
– 
Det polska läsare skriver är rätt sorgligt, för det kommer att påverka Sveriges varumärke. Det står att vi ska aldrig mer ta båten, vi vill inte åka till Sverige. Vi som jobbar med besöksnäringen är ju inte glada förstås, säger Iwona Slojka.

Även Maciej Hoffmannn har följt debatten i polsk media och på nätet. Han är född och uppvuxen vid polska Östersjökusten, men bor numera i Sverige. Han tycker att rederiet borde ha samma regler för alla.

– Jag kan skriva på ett sådant intyg, men då ska alla skriva på, inte bara polacker. Att ursäkta det med att polacker inte är ett sjöfolk är skitsnack, säger Maciej Hoffmannn.

DO-anmält Stena Line
Han har i dagarna anmält Stena Line till Diskrimineringsombudsmannen (DO). 
– Inom två veckor får jag veta hur vi ska gå vidare med detta. Jag tycker att Stena Line som är ett svensk företag ska be alla polska resenärer om ursäkt, säger Maciej Hoffmannn.

Jesper Waltersson, Stena Lines presschef i Sverige har avböjt en intervju, men säger till P4 Blekinge att rederiet nu diskuterar lokalt i Polen om intyget ska vara kvar eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista