Rickard Eitrem, före detta smittskyddsläkare i Blekinge
Rickard Eitrem, före detta smittskyddsläkare i Blekinge. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.

Badsårssjukans upptäckare tackar för sig

14 min

Blekinges populäre smittskyddsläkare Rickard Eitrem avtackades i dag vid Blekinge länssjukhus. Nu går han i pension och det är en lång karriär han kan se tillbaka på.

Badsårssjuka och strandmyggefeber är båda sjukdomar som Rickard Eitrem varit med att namnge. 

– Jag åkte till Cypern för att ha "semester" i tre månader som FN-läkare, men nu blev det inte så, jag fick ingen semester på sju år, det blev forskning istället, säger Eitrem.

I 42 år har Rickard Eitrem tjänstgjort som läkare i Blekinge. Vid sidan om vanlig influensa och kräksjuka lugnade han också Blekingeborna när fågelinfluensan och svininfluensan härjade som mest. 

Men hans arbete har också funnits utanför länet. Han har forskat utomlands och föreläst i alla världsdelar utom Australien. Men dit ska han till hösten.

– Vi får se om jag kan hitta på något att dra där också så kan jag inkludera det.

Så du tänker inte lägga av helt?
– Nja, min far var ICA-handlare och när jag skulle bli doktor sa han "du ska veta att det är tre yrken där man aldrig lägger av och det är lantbrukare, ICA-handlare och läkare", så det ligger nog mycket i det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista